Nevolje oka - Regularni Astigmatizam

Napisao: Jure, 25. 02. 2015.
0 komentara

Iako zvuči izrazito ozbiljno i strašno, te uzrokuje neugodne nuspojave oku, astigmatizam baš kao i kratkovidnost ili dalekovidnost nije neizlječiv. Kratkovidnost ili dalekovidnost, kada ih već spominjemo, vrlo su redoviti pratitellji astigmatizma, pa stoga kao i navedene razinu astigmatizma definiramo dioptrijom. Jednostavno rečeno ako se svjetlosne zrake na svim meridijanima oka ne lome jednako i pravilno, bolujete od astigmatizma. Meridijani oka trebali bi biti okomiti jedan na drugi u cilju dobrog vida.

Regularni astigmatizam

Regularni odnosno pravilni astigmatizam definiramo kada se zamišljeni meridijani oka, nalaze pod pravim kutom. Potpuna vodoravna ili okomita smještenost meridijana oka kod regularnog astigmatizma pojavljuje se u gotovo svim slučajevima ove dijagnoze. Ovakvu promjenu i boljku oka najlakše je liječiti i najbrže se ispravlja, bez obzira što osoba ima izrazite probleme kod izoštravanja vida pri slabijem svjetlu i zamagljenost se javlja na svim daljinama.

Pravilini ili regularni astigmatizam taođer možemo podijeliti u tri glavne skupine:

1. Jednostavni astigmatizam

Zamislimo li dva različita fokusa, i ideju da jedan od njih pada direktno na mrežnicu, dok drugi fokus pada ispred mrežnice govorimo o jednostavnom kratkovidnom astigmatizmu. U slučaju da jedan fokus ponovo pada na mrežnicu, a drugi se nalazi iza mrežnice taj oblik astigmatizma nazivati ćemo jednostavnim dalekovidnim astigmatizmom.

2. Složeni astigmatizam

Postoji i astigmatizam u kojem niti jedan od dva različita fokusa ne pada na mrežnicu. Jedan je slučaj kada oba fokusa padaju ispred mrežnice, te ga dijagosticiramo kao složeni kratkovidni astigmatizam, a druga varijanta složenog astigmatizma odnosi se na stanje oka kada oba fokusa padaju iza mrežnice. Dakle, stanje refrakcije pri složenom astigmatizmu može biti dalekovidno ili kratkovidno. 

3. Miješani astigmatizam

Treća varijanta regularnog astigmatizma je miješani astigmatizam, odnosno slučaj kada je jedan fokus ispred mrežnice a drugi fokus nalazi se iza mrežnice. Refrakcija odnosno lom svjetla je prema tome u jednom meridijanu  dalekovidna, dok je u drugome kratkovidna.

Neovisno o tome o kojoj kategoriji regularnog astigmatizma govorimo i kojoj podkategoriji pripadate, još jednom ćemo na kraju ovog članka spomenuti: svaki od formi astigmatizma potpuno je izlječiv, i to prirodnim putom. Ako niste sigurni da li uz trenutno stanje vašeg oka, bilo ono kratkovidno ili dalekovidno, bolujete i od astigmatizma, vrlo lako i jednostavno to možete utvrditi testom za astigmatizam bez potrebe za posjet liječniku ili okulisti. Testovi su izuzetno jednostavni i brzi i možete ih obaviti na svom računalu. Više o o astigmatizmu i načinima kako ga izliječiti potražite u programu "Pogled bez naočala"

 

 

<< Stariji () Noviji>>

Ime:
E-mail: (opcija)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 


Unesite ovaj kod:
Security Image

| Odjavi me


Snowboard klub Ogulin

 

InfoStudio.hr

Besplatna izrada internet stranica